
Sarea de baie este bogată în minerale, cum ar fi magneziu, calciu, zinc, fier și potasiu. De sute de ani ea este utilizată pentru a trata diverse dureri inflamatorii, având totodată și multe proprietăți benefice pentru organism. Baia caldă cu sare este considerată un remediu excelent pentru dureri articulare, dureri de mușchi, pentru exfolierea pielii, pentru ameliorarea inflamațiilor și desigur pentru răsfăț și relaxare. Sarea de baie este recomandată pentru persoanele care prezintă stări de stres, anxietate și panică.
Sulfatul de magneziu, numit și Sarea Epsom este un compus format din magneziu, sulf și oxigen. Denumirea provine de la un izvor de apă minerală din orașul Epsom, din Anglia, loc unde a fost descoperit aceast tip de sare. Potrivit unui studiu sarea de baie poate avea beneficii în tratarea afecțiunilor reumatice, precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondiloza anchilozantă și osteoartrita articulației genunchiului. Datorită faptului că sarea de baie exfoliază blând pielea, medicii dermatologi recomandă sarea de baie pacienților cu psoriazis, eczeme sau alte afecțiuni ale pielii atopice.
10 beneficii ale sării de baie Epsom:
1. Reduce inflamațiile și crampele musculare
Adesea femeile însărcinate sau persoanele care lucrează mult timp în picioare se confruntă cu boala picioarelor umflate. Sarea de baie este bogată în magneziu, care ajută la reducerea umflăturilor și inflamațiilor. Astfel încât te poți folosi de băi cu durată mică pentru a scăpa de senzația picioarelor grele - umple cada cu apă caldă, adaugă sare de baie Epsom și stai pentru aproximativ 20 de minute. Poți adăuga câteva picături de ulei esențial pentru un efect și mai relaxant.
2. Tratamentul artritei
Mulți oameni care suferă de artrită mărturisesc beneficiile sării de baie Epsom. Sarea și căldura apei nu numai că te vor ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și a inflamației în articulațiile mâinilor, soldurilor și picioarelor, dar va elimina și durerea din aceste zone.
3. Curăță pori
Sarea de baie îmbunătățește circulația sanguină, fiind în același timp și un bun exfoliant pentru pielea corpului sau chiar a fetei. Pune jumătate de linguriţă de sare de baie într-un pahar cu apă călduţă şi masează pielea pentru a înlătura punctele negre, pentru a curăţa şi deschide porii şi pentru a împrospăta pielea. De asemenea, sarea de baie restabilește bariera de protecție a pielii. Experții spun că sarea de baie duce la eliminarea toxinelor din organism, fiind responsabilă pentru obținerea unor pori curați, făcând pielea fină și netedă. Mai mult decât atât, persoanele care au probleme cu acneea, în special în zona pieptului sau a spatelui, reușesc să le vindece mai repede cu ajutorul unei terapii cu sare de baie.
4. Ameliorarea durerilor provocate de înţepături de insectelor şi extragerea aşchiilor din piele
Sarea Epsom elimină bacteriile de la locul înţepăturii de insecte şi uşurează extragerea aşchiilor din piele. Dacă aveți mușcături de țânțari, albine, păianjen, căpușe sau de orice altă insectă, după ce dezinfectezi locul respectiv, o baie cu sare poate ameliora durerea și stimulează procesului de vindecare. Mai mult decât atât, sarea va reduce mâncărimea și inflamarea.
5. Vindecarea luxaţiilor şi contuziilor
Sarea de baie Epsom reduce eficient inflamaţia produsă de luxaţii, contuzii, precum și de entorse.
6. Ameliorarea hemoroizilor
Deoarece ajută la reducerea ţesuturilor inflamate, sarea de baie Epsom este foarte bună şi în tratamentul hemoroizilor. Aceasta stimulează circulația sanguină de la nivelul întregului corp. Adaugă o cantitate mică de sare şi fă o baie de şezut pentru a ameliora disconfortul provocat de hemoroizi.
7. Ameliorează stresul pentru un sistem nervos sănătos
Cercetările au arătat că sarea de baie poate reduce foarte mult nivelul stresului prin creșterea nivelului de oxitocină, numit și hormonul fericirii. Acest hormon luptă împotriva depresiei și te face să te simți mai fericit, calm și relaxat. Persoanele care sunt axioase, sau suferă de stări de panică, pot ameliora simptomele cu o baie caldă cu sare de baie Epsom. Acest lucru relaxează corpul și mintea și oferă o stare generală de bine.
8. Îmbunătățește calitatea somnului
Pentru cei care suferă de insomnie sau își întrerup în mod regulat somnul, este eficientă o baie cu sare Epsom cu o oră înainte culcare. Magneziul este un mineral prezent în celulele corpului și are un efect liniștitor. Când corpul primește mai mult magneziu, acesta este capabil să producă mai multă serotonină, fapt care îmbunătățește somnul și starea de bine.
9. Tratează arsurile solare
Sarea de baie are efecte calmante și antiinflamatorii, astfel s-a dovedit a fi eficient în tratarea arsurilor solare. O astfel de baie va accelera procesul de vindecare, reducând senzația de arsură.
10. Întărește unghiile
Un beneficiu mai puțin cunoscut ale sării de baie este capacitatea de a întări unghiile și de a le îmbunătăți sănătatea. Un amestec cu sare de baie și o picătură de ulei esențial de lămâie poate reduce îngălbenirea unghiei. Sarea de baie este un remediu extraordinar pentru a obține unghii frumoase și sănătoase. Înmoaie unghiile în soluția realizată din sare de baie, ulei esențial de lămâie și bicarbonat de sodiu, timp de 10 minute, apoi spală-te pe mâini și aplică o cremă hidratantă.
Secretul unei băi perfecte cu sarea de baie Epsom
Într-o cadă de dimensiuni normale, plină cu apă, adaugă sarea de baie Epsom preferată (vezi AICI variantele disponibile). Pentru a beneficia din plin de proprietățile benefice ale sării de baie Epsom apa din cadă trebuie să fie cu 2 grade mai caldă decât temperatura corpului. Uleiurile esențiale împreună cu sarea de baie Epsom oferă un efect de aromaterapie. Durata de îmbăiere recomandată este de minim 15-20 minute, dar nu mai mult de 1 oră. După baie, aplică o cremă hrănitoare pe tot corpul cât pielea este încă ușor umedă.
Atenție! Băile de sare Epsom prea lungi sau prea frecvente pot provoca reacții adverse, cum ar fi diaree sau deshidratare.
- Expunerea îndelungată la sulfatul de magneziu poate avea efect laxativ asupra organismului și, în funcție de cantitatea absorbită de organism, poate provoca în unele cazuri diaree. Limitarea băii la mai puțin de 20 de minute nu are efecte secundare neplăcute.
- Băile lungi sau dese pot provoca o ușoară deshidratare, prin urmare este recomandat să vă limitați la astfel de băi de 2-3 ori pe săptămână.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required