
Anxietatea poate fi descrisă ca o stare de neliniște continuă, pe care o resimți în tot corpul și care umple mintea cu îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri negative. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, aproximativ un sfert din populația Europei se confruntă cu simptome de anxietate, depresie și stres continuu.
Persoanele care suferă de anxietatea au precizat faptul că simt o îngrijorare continuă, de agitație și nerăbdare, fără niciun motiv și fără a se afla într-un pericol real. Adesea, ei nu se pot concentra la activitățile de zi cu zi. Astfel performanța la locul de muncă, la şcoală sau acasă este mult diminuată. De asemenea, oboseala își face mai tot timpul simțită prezența. Acest lucru se datorează consumului de energie ridicat care are loc atunci când încearcă să găsească răspuns la șiruri lungi de întrebări de tipul: “Dar dacă se întâmplă …asta?”, “Și dacă se întâmplă și …asta?” sau “Dar ce voi face dacă …asta?”. Mai mult decât atât, de multe ori somnul este perturbat datorită acestor îngrijorări.
Diagnosticul de tulburare de anxietate generalizată poate fi pus doar atunci când stresul cauzat de îngrijorările constante afectează semnificativ activitățile zilnice, viața socială și profesională sau când calitatea vieții este deteriorată semnificativ. Simtomele în timpul axietatii sunt: nod în gât, tensiune musculară, migrene, tremur, transpirație, amorțeli la nivelul membrelor inferioare și superioare, simptome gastrointestinale, greață.
Tipuri de anxietate
În funcție de simptome, se disting o serie de tulburări anxioase precum:
- Tulburarea de anxietate generalizată care presupune existența unui comportament anxios pe o perioada de timp mai lungă de șase luni și se caracterizează prin neliniște constată, dificultăți de concentrare, tipare de gândire negativă, oboseală frecventă, nervozitate și o stare de slăbiciune.
- Tulburarea de panică este un diagnostic pus persoanelor care au frecvent atacuri de panică (episoade intense și copleșitoare de frică, însoțite de dureri în piept, senzație de sufocare și greutate în a reveni la starea de calm) sau care resimt o anxietate severă anticipând apariția altor atacuri de panică în viitor.
- Tulburarea obsesiv-compulsivă este o boală cronică, care evoluează în timp, și este caracterizată prin diverse obsesii și ritualuri comportamentale pe care pacientul le repetă pentru a reduce anxietatea. Fobia socială sau anxietatea socială poate fi descrisă ca o frică puternică de situațiile sociale în care pacientul ar putea fi evaluat sau judecat, și prin urmare respins sau blamat.
- Fobiile specifice reprezintă cea mai comună tulburare de anxietate, dar și cea mai ușor de tratat. Fobiile specifice sunt frici puternice orientate către un lucru sau o situație particulară. Oamenii suferă de fobii dintre cele mai diverse: de păianjeni, câini, șerpi, înălțime, injecții sau vorbitul în public, printre altele.
- Tulburarea de stres posttraumatic.
Cum poți preveni anxietatea cu tratamente naturale?
În toate tulburările de anxietate, există două tipuri de tratamente validate științific care se aplică independent sau în combinație: psihoterapia și medicația. Prin terapie, aceștia învață să își identifice gândurile care contribuie la anxietatea lor, învață să își gestioneze anxietatea și îngrijorările și să controleze anumite comportamente, în loc să le evite.
Însă cei mai mulți dintre pacienți ce suferă de tulburări de anxietate apelează la folosirea preparatelor pe bază de plante pentru a înlătura simtomele specifice. În rândul unora dintre aceștia, rezultatele au fost valabile pe termen lung, în timp ce în cazul altora, rezultatele nu au întârziat să apară. Tratamentele pe bază de plante au fost utilizate prin asociere cu tratamentele farmaceutice și terapeutice recomandate în mod uzual.
Iată prin ce metode poți preveni sau chiar ține sub control anxietatea:
1. Aromaterapia
Aromaterapia poate fi realizată acasă, chiar de persoana aflată în suferință și este unul din cele mai relaxante și eficiente remedii naturiste pentru anxietate. Se pot folosi în acest sens uleiuri esențiale de lavandă sau lavandină, mușețel sau roiniță. Pe timpul zilei, poți pulveriza în camera ulei esențial natural diluat cu apă sau să aprinzi bețișoare sau lumânări parfumate care relaxează corpul și mintea. Mai mult decât atât, pentru un somn liniștit și odihnitor, înainte să te pui în pat, poți să pui pe pernă 2-3 picături de ulei esențial bio de lavandă, iasomie, roiniță, bergamotă, chiparos sau trandafir.
2. Baia relaxantă
Indiferent dacă ai sau nu cadă cu hidromasaj, baia va avea întotdeauna efectul miraculous de a elimina stresul. Pentru o eficiență mai mare se poate adăuga în apă flori sau ulei de levănțică. Uleiurile esențiale de iasomie, lavandă și coada șoricelului pot fi utilizate și pentru băi aromatizate care asigură un efect de relaxare și de calmare a sistemului nervos și în combaterea anxietății și a stărilor de iritabilitate. De asemenea, poți pune în apă sare de baie naturală cu arome speciale. De exemplu sarea de baie Epsom relaxantă cu lavandă Eco Bath London reduce iritabilitatea și stresul, menține un nivel ridicat de magneziu în organism, elimină toxinele (are proprietăți detox), crește nivelul de energie, lasă pielea curată, revigorată și catifelată. Cunoscută și sub denumirea de sare amară sau sulfat de magneziu, sarea Epsom are numeroase beneficii: ameliorează durerile musculare, remineralizează, curață și tonifiază pielea. Se poate folosi pentru băi corporale, exfolierea pielii, remineralizarea pielii, ameliorarea inflamațiilor și durerilor articulare, dar și pentru a reduce atât stresul cât și anxietatea.
3. Vitaminele
Carența de vitamine și minerale, în special de complexul B, conduce la apariția anxietății. Din această cauză, preventiv, medicii recomandă administrarea zilnică de suplimente, cum ar fi cele cu zinc și magneziu. În cazul celor cu anxietate trebuie crescut aportul de zinc și limitat cel de cupru, deoarece zincul are efecte demonstrate asupra inhibiției de cortizol, în timp ce cuprul, are un efectul invers. Studiile arată că, deficiența de zinc produce simptome depresive și anxioase, dar și faptul că zincul poate fi folosit cu succes în ameliorarea acestora. Magneziul ajută și în relaxarea și refacerea musculară. Combinația dintre magneziu și zinc, este un supliment util pentru cei care au probleme cu menținerea somnului, asigurând un somn mai profund, mai odihnitor. Triptofanul este aminoacidul folosit de creier pentru a produce serotonină. Cunoscuta drept „hormonul fericirii“, serotonina este un neurotransmițător, adică o substanță care ajută la realizarea conexiunilor și la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Neurotransmițătorii sunt elementele-cheie pentru buna funcționare a organismului, deoarece prin intermediul lor creierul reusește să comunice cu restul organelor, iar semnalele sale sunt receptate corespunzător. Astfel, cercetătorii au demonstrat că, datorită faptului că, laptele și babanele conțin triptofan, ele combat cu succes stările de nervozitate și de neliniște.
4. Ceaiurile
O băutură fierbinte este de asemenea un remediu la indemană pentru a calma stresul și a aduce un sentiment de bunăstare. Acest obicei este un remediu popular, vechi, împotriva insomniei. Sunt indicate ceaiuri de lavandă, roiniță, sunătoare, busuioc, tei și în special este recomandat ceaiul pe bază de valeriană. Ceiurile pot fi îndulcite cu miere de albine. Inainte de somn poți bea o cană de ceai pe bază de plante medicinale care îmbunătățește calitatea somnului, liniștinind corpul și mintea.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required