
- Ce este cupa menstruală?
Cupa menstruală este un produs pentru igiena intimă utilizat în perioada menstruației. Acesta este fabricat în general din silicon medical sau termoplastic elastomer medical și se introduce în vagin cu scopul de a colecta fluidul menstrual. Asigură o protecție excelentă împotriva scurgerii menstruale, indiferent de abundența fluxului menstrual și de activitățile zilnice. Cupa menstruală este o alternativă inovatoare la absorbante și tampoane, având o capacitate de 3 ori mai mare de a colecta fluxul menstrual decât un absorbant sau tampon normal.
- Cum se utilizează cupa menstruală?
Putem spune că utilizarea cupei menstruale nu e ceva de speriat. Un avantaj este faptul că produsul poate fi folosit și de către fetele care nu au început încă viața sexuală. Este recomandat ca înainte de inserarea cupei în vagin să o umezești cu apă sau cu un lubrifiant natural pe bază de apă. Acest proces nu este obligatoriu dar facilitează inserarea cupei.
Pași pentru inserarea cupei
Curățarea cupei menstruale și a mâinilor înainte de utilizarea cupei este o etapă esențială ce nu trebuie omisă. Găsește o poziție confortabilă care ți se potrivește. Poți sta jos relaxată, pe toaletă cu coapsele desfăcute sau în picioare cu un picior ridicat. De regulă, se adoptă aceeași poziție ca și la introducerea unui tampon obișnuit.
Pliază cupa fie pe jumătate, în formă de C, fie apasă pe marginea cupei către interior (vezi în imaginea alăturată). Desparte labiile, găsește intrarea vaginului și ghidează cupa menstruală pliată în sus, țintind spre peretele vaginal posterior. Verifică dacă s-a deschis complet, rotind ușor cupa cu ajutorul a două degete.
Se recomandă scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore în caz de flux menstrual foarte abundent, după 8-10 ore în caz de flux abundent sau chiar după 10-12 ore în caz de flux menstrual normal. După primele utilizări vei ști exact cât fluid menstrual pierzi în fiecare zi de menstruatie, astfel încât vei putea stabili propriul interval de golire a cupei.
Dacă folosești pentru prima dată cupa menstruală ți se poate părea dificilă utilizarea ei. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu ești obișnuită cu un astfel de produs și, în plus, poți avea mușchii încordați, care îngreunează inserarea și scoaterea cupei. Dacă cumva te regăsești în această situație, urmărește să te relaxezi cât mai mult pentru ca extracția cupei menstruale din vagin să fie foarte ușoară.
Pași pentru scoaterea cupei
Mai întâi este necesar să te speli bine pe mâini. Găsește o poziție confortabilă, eventual aceeași pe care ai adoptat-o și pentru inserarea cupei menstruale. Prinde cu două degete piciorușul cupei (în funcție de modelul de cupă pe care îl ai) și baza acesteia și începe să tragi ușor în jos cu mișcări stânga-dreapta pentru a păstra în interiorul cupei tot fluidul menstrual.
- Cum aleg dimensiunea perfectă a cupei menstruale?
Sunt câteva criterii după care trebuie să te ghidezi atunci când te-ai hotărât să achizițioanezi o cupă menstruală precum: vârsta, numărul de nașteri, fluxul menstrual, înălțimea, statura (vezi tabelul de mai jos: aceste criterii sunt compatibile cu dimensiunile cupei mentruale Me Luna).
Cupa menstruală Me Luna este disponibilă în următoarele mărimi:
- Categoria A – mărimea classic S: diametru 38 mm, înălțime totală 45 mm, capacitate 23 ml - Frecvent utilizată :
- de adolescente sau de femeile care au nevoie de o măsura mai mică
- de către femeile care folosesc doar tampoane de cea mai mică dimensiune
- de către femeile care folosesc tampoane mici și nu au menstruații cu flux abundent
- de către femeile care încă nu au avut copii.
- Categoria B - mărimea classic M: diametru 41 mm, înălțime totală 48 mm, capacitate 28 ml - Frecvent utilizată :
- de adolescnete și femei de toate vârstele
- de către femei cu menstruații cu flux normal - mediu
- de către femeile care folosesc tampoane obișnuite și numai rareori necesită tampoane mai mari
- de către femeile care încă nu au născut natural
- de către femeile care deși au născut natural nu necesită tampoane mari
- Categoria C - mărimea classic L : diametru 44 mm, înălțime totală 51 mm, capacitate 34 ml - Frecvent utilizată :
- de către femei mai mature, peste 30 de ani
- de catre femeile care folosesc în principal tampoane mai mari
- de către femeile care au adesea menstruatii cu flux abundent
- de către femeile care au născut natural
- de către femeile care folosesc tampoane mari și trebuie să le schimbe frecvent
- de către femeile cu muschii pelvieni mai slabiți
- Categoria D - mărimea classic XL: diametru 47 mm, înălțime totală 56 mm, capacitate 42 ml - Frecvent utilizată de:
- de către femei mai mature, de peste 45 de ani
- de către femeile care folosesc doar tampoane mari
- de către femeile care au menstruații cu flux abundent
- de către femeile care nascut natural de mai multe ori
- de către femeile care folosesc tampoane mari și încă trebuie să le schimbe frecvent
- de către femeile cu muschii pelvieni slabiți.
Un avantaj al cupei menstruale, este acela de a nu o simti atunci când o porți. Acest fapt este confirmat 100% de către femeile care utilizează cupa mentruală Me Luna. Dacă mărimea ți se potrivește și dacă produsul este inserat corect nu ar trebui să simți nici durere și nici disconfort. Mai mult decât atât, nu vei avea parte de nicio pată sau scurgere pe lenjerie, dacă cupa menstruală va fi extrasă la timp. Menționăm faptul că, este posibil să o simți doar în perioada inițială, când abia ai început să folosești cupa și nu ai învățat cum sa o introduci corect.
Daca simți cum cupa alunecă sau e pe cale sa iasă, ai grijă să verifici dacă s-a deschis corect și a creat acel vacuum. O cupă care este prea mică nu va face acel contact cu pereții vaginului și nu se va lipi corect de aceștia. În cazul în care cupa este prea mare, se poate întampla același lucru. Dacă vei alege dimensiunea potrivită pentru tine, nu vei avea asemenea probleme. Pentru a evita eventuale accidente, în primele 2 luni de utilizarea a cupei poți purta și un absorbant pentru a beneficia de o mai mare protecție.
- Cum intrețin igiena cupei menstruale?
Cupa trebuie spălată cu apă călduță și cu un săpun vegetal special, înainte de a fi reintrodusă. Indicat este să introduci cupa menstruala în apă rece, mai întai, pentru a elimina sângele și pentru a evita crearea unui miros neplăcut. În cazul în care nu ai la dispoziție apă curată și nici nu poți fierbe cupa, poți folosi hârtie igienică sau servețele umede Me Luna. Dar să nu uiți să o sterilizezi imediat ce ai ocazia. Trebuie să verifici dacă găurelele de pe cupă sunt curate și dacă nu au rămas reziduuri.
Trebuie întotdeauna să îndepărtezi cupa la fiecare 12 ore. Dacă depășești acest timp, se va umple prea mult și va exista posibilitatea de a se produce scurgeri. În cazul în care trebuie sa îți golesti cupa menstruală și nu ești acasă, poti folosi o sticlă de apă sau servetele igienizante pentru a curăta cupa. Important este să o cureți în mod adecvat cu prima ocazie când ajungi acasă. Încearcă să nu folosești detergent intim pentru a curăța cupa menstruală, deoarece acest lucru va duce la apariția iritațiilor și a infecțiilor. Este indicat să utilizezi o soluție specială pentru igienizarea cupei.
Cupa menstuală poate fi igienizată în microunde. Aceasta de introduce în cana specială Me Luna cu tulpina de extracție în jos și se umple cu apă. Introdu paharul special fără să pui capacul la cană, în cuptorul cu microunde și selectează timpul necesar atfel încât apa să fiarbă. Timpul poate varia în funcție de puterea cuptorului. Atenție ! paharul poate deveni foarte fierbinte din cauza procesului de încălzire. Etanșează capacul peste pahar și lasă întregul conținut să se răcească.
- Ce îmi recomandați pentru o utilizare corectă și sigură a cupei menstuale?
În primul rând, dacă nu ești sigură că vrei să înlocuiești absorbantele sau tampoanele interne cu o cupă menstuală, poți să discuți cu medicul tău ginecolog acest aspect. Acesta te va îndruma spre alegerea perfectă pentru tine.
Asigură-te întotdeauna că ai golit cupa menstruală înainte să te pui la somn. Majoritatea cupelor menstruale au o capacitate mai mare decât tampoanele sau absorbantele. Multe femei optează pentru cupele menstruale deoarece nu crează disconfort și le permite să se odihnească mai bine.
Ca orice alt produs nou, trebuie să ai răbdăre și să acorzi timp de cel putin 2 perioade menstruale pentru a căpăta îndemânare și însăși tehnica perfectă de inserare a cupei. Multe femei spun că nu mai au nevoie de niciun alt produs extra precum absorbant sau protej slip zilnic, chiar și pe timp de noapte.
Cupa nu este recomandată să fie purtată în perioada post-natală. Deoarece sunt anumite răni înăuntrul corpului și există un mare risc de producere a infecțiilor, indiferent cât de curate și sterilizate ar fi produsele pe care le introduci. Trebuie să aștepți până îți va spune medicul că poți folosi un produs intern, indiferent dacă ne referim la cupa menstruală sau la un tampon.
Folosind cupa menstruală, în „acea perioadă” poți să faci absolut ce vrei tu, de la înot la plonjări submarine, de la dans la yoga sau pilates. Poți să te îmbraci cu orice rochie vrei, scurtă sau lungă, albă sau transparentă. Cupa menstruală este sigură, nu se vede și nu se simte atunci când o porți.
Sperăm că acest articol ți-a fost util. Dacă ai alte întrebări despre cupele menstuale ne poți lăsa aici un comentariu sau ne poți scrie la adresa de e-mail contact@biodiva.ro. Te așteptăm cu drag pe www.biodiva.ro
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required