10 îndrumări pentru o sarcină sănătoasă !

10 îndrumări pentru o sarcină sănătoasă !

Așteptarea unui copil este cu siguranță una dintre cele mai fericite momente din viața unui cuplu, însă asta înseamnă obligatoriu schimbarea obiceiurilor și rutinei zilnice. În timpul celor 9 luni de sarcină, după naștere și mai ales în timpul alăptării trebuie să acorzi mai multă atenție produselor pe care le utilizezi. Să arăți bine și în același timp să fii sigură că nu faci rău copilului este un scop realizabil. Regula pincipală este să folosești produse cu cât mai puține ingrediente chimice și care să conțină preponderent mai multe ingrediente naturale. Aici ne referim la produsele bio pe bază de ingrediente extrase din agricultura biologică certificată.

Am hotărât să îți răspundem în acest articol la 10 cele mai frecvente întrebări puse de femei în timpul sarcinii sau de cele care urmează să conceapă un copil.

1. Ce creme de față sau de corp pot folosi cât sunt gravidă?

În timpul sarcinii până și îngrijirea feței este și ea diferită. Medicii recomandă doar creme naturale pe bază de plante, dar care să fie folosite doar după primele 3 luni de sarcină. Gravidele care încep să rețină apă sau să ia în greutate, sunt tentate să facă tratamente corporale. Dar trebuie să ții seama că, în general, cremele și fiolele pentru aceste tratamente conțin cafeină, care sunt dăunătoare fătului. Excluzând cremele care conțin cafeină, gravidele pot folosi alte creme sau uleiuri de corp pentru a preveni apariția vergeturilor. De asemenea, sunt utile și unturile de corp pure. Cele mai căutate sunt unturile de shea și cacao, dar și uleiul de cocos presat la rece. Pentru prevenirea vergeturilor și elasticitatea pielii te mai poate ajuta un ulei special de sarcină natural.

2. Pot să folosesc uleiuri pentru aromaterapie?

Este mai bine să eviți această practică în timpul sarcinii. Unii medici consideră că uleiurile extrase din anumite plante pot afecta dezvoltarea bebelușului. Acest lucru este valabil și în cazul uleiurilor care conțin ingrediente chimice.

3. Îmi pot vopsi părul în timpul sarcinii?

Este indicat ca vopsirea părului să fie amânată până după primul trimestru de sarcină, deoarece acest lucru poate dăuna copilului. Când vopseaua este aplicată pe pielea capului (scalp), ea trece din piele în sânge și de aici în circulația fătului. De aceea, ar fi bine să amâni vopsitul părului pană în trimestrele 2 și 3 de sarcină, când dezvoltarea organelor fătului este definitivă. Totuși după primul trimestru de sarcină este recomandat să folosești vopsea de păr naturală care conține cât mai puține ingrediente chimice.

4. Pot să îmi fac manichiura în perioada sarcinii?

Răspunsul este da, însă este idicat să folosești un lac de unghii care nu conține: formaldehide, toluen, xylene, ftalați, camfor, parabeni sau alte ingrediente chimice care pot dăuna. Caută locații care beneficiază de un spațiu aerisit sau de aer condiționat. Chiar și acasă, atunci când aplici lacul de unghii, deshide fereastra, pentru a lăsa mirosul puternic să se evapore rapid. 

5. Pot să merg la masaj în timpul sarcinii?

Ședințele de masaj sunt bine-venite în orice trimestru al sarcinii. Masajul relaxează și înlătură stresul acumulat, calmează durerile și unele neplăceri ale sarcinii și îmbunătățește circulația sangvină. Bineînțeles, personalul trebuie să fie informat și să știe cum să maseze o femeie însărcinată.

6. Pot merge la plajă?

Cât timp ești gravidă poți merge pe litoral și poți face plajă, dar trebuie să respecți o serie de reguli pentru a nu evita complicațiile. În primul rând, nu ai voie să faci plajă mai mult de o oră pe zi. Apoi, expunerea la soare trebuie făcută în reprize de câte maxim 15 minute, cu pauze de 20 de minute între ele. De asemenea, plaja trebuie făcută dimineața cel mai târziu pană în ora 11, în această perioadă soarele nefiind atât de puternic. În plus, cât timp stai pe plajă, trebuie să porți mereu pălărie de soare pentru a te feri de insolație. Soarele obosește foarte mult, iar insolația poate cauza declanșarea nașterii premature sau chiar a unui avort. Atenție nu trebuie să uiți să folosești o cremă cu fractor de protectie ridicat pentru a preveni arsurile solare. Iar după plajă ai grijă să aplici o loțiune după soare. În acest sens este recomandat și gelul pur de aloe vera.

7. Ce deodorant să folosesc în timpul sarcinii?

În primul rând, evită deodorantele tip spray și pe cele cu arome puternice. Experții spun că deodorantele cu aluminiu și parabeni sunt responsabile pentru cancerul mamar, boli de rinichi și alte boli de piele. De aceea este important să folosești, și nu doar în timpul sarcinii, un deodorant natural certificat. În plus, în timpul sarcinii este ideal să folosești un deodorant piatră de alaun (solid sau lichid), care nu are miros și nu împiedică pielea să respire.

8. Cum tratez acneea în timpul sarcinii? 

Dezechilibrul hormonal poate cauza apariția acneei și poate face pielea și fața mai grasă. Din nou aici te poate ajuta un stick cu piatră de alaun care reglează sebumul, elimină acneea și reduce apariția unei infecții.

9. Ce produse de machiaj să folosesc?

Evită produsele de machiaj cât timp ești gavidă. Descoperă-ți frumusețea naturală și dacă vrei s-o evidențiezi, folosește doar produse de machiaj naturale. Aceste produse sunt fără ingrediente chimice care pot afecta pielea, fără organisme modificate genetic, fără coloranți, parabeni, ftalați, fără SLS și fără arome artificiale.

10. Ce produse de curățenie să folosesc pentru a nu afecta sarcina?

Este important să igienizezi cât mai bine orice suprafață din casă, pentru a evita apariția unor infecții și complicații în timpul sarcinii. Însă ce poți să faci când știi că produsele de curățenie sunt pline de ingrediente chimice și pe deasupra mai au şi un miros înțepător și nesănătos ?! Ei bine, trebuie să știi că există soluții și detergenți din surfactanți din plante care sunt blânzi cu pielea și mediul și sunt fără miros. Detergenții bio reduc riscul îmbolnăviri și îți oferă o casă curată, igienizată și sănătoasă.

Cele 9 luni de sarcină reprezintă o perioadă minunată care înflorește feminitatea. Îți oferă darul responsabilității și cel mai important, fericire deplină. Dacă ai grijă de tine și ai încredere în tine, întotdeauna vei fi uimitoare!

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code