
În sezonul cald oamenii sunt predispuși la mușcăturile de țânțari și alte insecte. Poți evita această neplăcere fără a utiliza produse toxice pentru pielea și sănătatea ta. Dacă stai afară, în grădină, pleci în vacanță sau petreci mult timp în locuri unde există insecte, repelentele naturale îți pot fi de mare ajutor. Există cercetări semnificative care sugerează că ingredientele naturale sunt o modalitate eficientă de a respinge țânțarii. Acestea sunt o alternativă ideală pentru persoanele care doresc să evite expunerea la substanțe chimice toxice, în special pentru copiii mici și femeile însărcinate. În cele ce urmează îți vom prezența câteva ingrediente cheie care sunt de mare ajutor în a ține la distanță țânțarii și insectele, dar și în a preveni mușcăturile și înțepăturile acestora.
1. Ulei esențial de citronella și lemongrass
Primele pe lista din ingrediente eficiente anti insecte sunt uleiul de citronella și uleiul de lemongrass. Uleiul de citronella este un produs bio cu numeroase beneficii pentru sănătate, inducând o stare de fericire și speranță, iar în același timp combate depresia, anxietatea și tristețea. Cercetările au demonstrat faptul că uleiul de citronella este cunoscut ca fiind un repelent 100% natural pentru țânțari și insecte, molii, purici și furnici, dar și un excelent purificator de aer. Uleiul de citronella și de lemongrass se pot folosi pentru prepararea parfumurilor de cameră, în produsele de curățenie, dar și în difuzorul de arome. Pentru a ține la distanță insectele de casa ta poți utiliza produsul, adăugând 1-2 picături într-un difuzor plasat pe pragul ușii sau pe pervazul ferestrei. Același efect anti insecte îl prezintă și utilizarea uleiului de lemongrass.
2. Ulei esențial de mentă sau mentă creață
Uleiul de mentă este un ulei blând ideal atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acesta revigorează simțurile și activitatea cerebrală, alungă stresul, oboseala, durerile de cap și este un aliat de nădejde împotriva răului de mișcare. Mentolul acestui ulei reușește să alunge țânțarii în mod eficient timp de 2-3 ore.
3. Ulei esențial de eucalipt
Se pare că, uleiul de eucalipt este utilizat încă din 1940, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai bune repelente naturale. Utilizat în candelă, eucaliptul este un excelent purificator pentru aerul din cameră și are un efect calmant asupra stărilor emoționale intense, ajută la întărirea spiritului și la creșterea puterii de concentrare.
4. Ulei esențial de lămâie
Uleiul esențial de lămâie natural este recomandat pentru uz extern, în aromaterapie. Acesta are o puternică aromă de citrice, fiind antioxidant și revigorant. Mai mult decât atât, uleiul de lămâie reușește să respingă toate tipurile de insecte. În combinație cu uleiul de cocos poți aplica produsul pe piele. Atenție însă, adaugă o picătură maxim două de ulei esențial, deoarece acesta poate cauza iritații la nivelul pielii. După aplicare nu te expune la soare întrucât amestecul crește sensibilitatea la razele solare.
5. Ulei esențial de lavandă
Florile de lavandă sunt cunoscute pentru parfumul lor încântător și calmant. Acest miros reușește să alunge insectele și țânțarii. De asemenea, lavanda are calități analgezice, antifungice și antiseptice. Astfel că aceasta, pe lângă că previne înțepăturile de țânțari, poate calma pielea inflamată după mușcături.
6. Ulei esențial de cimbru și rozmarin
Datorită mirosului puternic uleiurile de cimbru și rozmarin sunt repelente excelente. Acestea nu doar că alungă țânțarii, dar țin la distanță muștele și căpușele.
7. Ulei esențial de portocală
Uleiul esențial de portocală este o esenţă cu parfum foarte plăcut, apreciat în aromaterapie pentru efectul liniştitor, relaxant, digestiv şi de favorizare a somnului. Folosit ca esenţă parfumantă aduce note de prospeţime şi optimism și reușește să elimine țânțarii, furnicile și păianjenii din casă.
8. Ulei esențial de scorțișoară
Uleiul esențial de scorțișoară se distilează atât din scoarță cât și din frunze. Produsul distilat din scoarță are o aromă mai puternică și mai persistentă decât cel obținut din frunze. Folosit în aromaterapie, difuzat în ambient, uleiul de scorțișoară combate oboseala fizică, psihică și nervoasă, conferă energie și vitalitate, alungă senzația de somnolență, și depresia. Folosit împreună cu uleiuri esențiale de citrice, de exemplu de lămâie sau portocale, uleiul de scorțișoară purifică aerul din încăperi și ține la distanță majoritatea tipurilor de insecte. Mai mult decât atât, ulei uleiul de scorțișoară reușește să ucidă ouăle de țânțari. De asemenea, poate acționa ca un repelent împotriva țânțarilor adulți, în special a țânțarilor tigru-asiatic.
9. Ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai, cunoscut și sub numele de tea tree, ridică moralul, elimină gândurile negative, susține sistemul imunitar și împrospătează aerul din încăpere. Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Studiile sugerează, de asemenea, că uleiul de arbore de ceai poate fi un repelent eficient pentru insecte. Repelenții care conțin ulei de arbore de ceai sunt ceai mai eficienți împotriva țânțarilor, muștelor și a altor insecte.
10. Ulei esențial de geraniu
Uleiul esențial de geraniu are proprietăți unice și se folosește pentru hidratarea pielii, pentru protecție solară, este antidepresiv, antiperspirant, împrospătează aerul în încăperi și birouri. Produsul se întărește la temperatură camerei, iar când este încălzit, uleiul începe să emane mirosul specific. Geraniul este o plantă cu un miros puternic și plăcut, răspândită mai ales în sudul și estul Europei și fiind neplăcut pentru majoritatea insectelor.
Cele 10 uleiuri cu beneficii uimitoare sunt eficiente în combaterea tuturor tipurilor de insecte. Acestea pot fi utilizate individual sau combinate. Diluează câteva picături de ulei esențial în apă, iar soluția obținută se poate pulveriza pe îmbrăcăminte, în jurul casei și pe tapițerie sau plante. Atenție unele uleiuri esențiale pot provoca iritații la nivelul pielii.
Precauții în utilizarea uleiurilor esențiale ca și repelent
Uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată puse direct pe piele, nediluate. Ele trebuie întotdeauna diluate într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, măsline, cocos, cocos fracționat, jojoba, argan etc. Rețeta este de regulă 3 până la 5 picături de ulei esențial de 30ml de ulei bază. Când achiziționezi un ulei esențial trebuie să ai grijă la eticheta produsului. Este important de reținut faptul că un preț foarte scăzut indică faptul că uleiul în cauză poate fi contrafăcut. De regulă, uleiurile esențiale sunt greu de obținut, necesită o cantitate mare de materie primă vegetală pentru producție, iar acest lucru se reflectă în mod firesc în preț. De exemplu, uleiul esențial de trandafir sau de mușețel roman sunt foarte scumpe, datorită procesului de obținere.
De asemenea, este posibil să aveți o reacție alergică la ingredientele active din uleiurile esențiale. Înainte de a utiliza orice produs nou, testați produsul pe o mică secțiune a pielii și așteptați o oră sau două pentru a vă asigura că nu apare urticarie sau senzații de arsură. Medici veterinari recomandă o atenție deosebită dacă utilizați uleiuri esențiale în prezența animalelor de companie, în special în prezența pisicilor. Uleiurile esențiale pot afecta organele interne ale animăluțelor.
Tratarea înțepăturilor de insecte
Chiar și prin utilizarea repelentelor este posibil să vă alegeți cu înțepături dureroase de insecte. Pentru a trata și calma înțepăturile de insecte utilizați gel de aloe vera bio, o crema sau un roll-on special destinate pentru tratarea mușcăturilor.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required