
Încă din cele mai vechi timpuri, spirulina a fost considerată o plantă minune datorită proprietăților sale vindecătoare și nutritive. Ea este un super aliment care provine dintr-o algă naturală numită Cyanobacteria. Această algă de culoare verde-albăstrui are cea mai mare sursă de nutrienți: proteine, aminoacizi esențiali, clorofilă, vitaminele din complexul B, vitamina C, D, A și E, crom, cupru, potasiu, calciu, fier și magneziu.
Datorită nivelului ridicat de nutrienți, spirulina are o varietate de proprietăți benefice sănătății întregului organism. În acest articol veți descoperi care sunt pincipalele proprietăți ale consumului de spirulină:
- Dispune de proprietăți antiinflamatoare și antioxidante – spirulina reușește să protejeze organismul de stresul oxidativ. Se pare că, stresul provoacă inflamații cronice care contribuie la apariția diferitelor boli, printre care și cancerul.
- Tratează bolile de natură psihică precum anxietatea, depresia și deficitul de atenție.
- Ajută la dezvoltarea și funcționarea normală a creierului - spirulina, formată din aminoacizi compleți, poate ajuta la refacerea sistemului nervos și la protejarea celulelor creierului.
- Scade nivelul de trigliceride din sânge – specialiștii au demonstrat faptul că spirulina reușește să protejeze sănătatea inimii prin reglarea colesterolului care depășește parametrii normali.
- Este ideal pentru păr, piele și unghii – spirulina conține vitamine, proteine, biotină, acizi grași nesaturați care ajută la reducerea efectului căderii părului, menținerea sănătății pielii, dar și a unghiilor.
- Recomandat în caz de gripă și răceală – consumată regulat, spirulina contribuie la menținerea sistemului imunitar, astfel că, este benefică în caz de gripă sau răceală. De asemenea, s-au constatat efecte benefice în rinite și astm datorită proprietăților analgezice. Vitamina B (acidul pantotenic) care o regăsim în spirulină ajută la prevenirea alergiilor și la diminuarea simptomelor acestora. Ameliorează simptomele rinitei alergice precum: strănutul, congestia nazală și pruritul (mâncărimile) de la nivelul nasului.
- Regenerează ficatul – contribuie semnificativ la regenerarea celulelor ficatului, mai ales după anumite boli precum hepatită sau icter. Spirulina este indicată și persoanelor care consumă alcool.
- Tratează candidoza - candidoza apare datorită bacteriilor care se multiplică, în cazul în care există un dezechilibru la nivelul cavității bucale, în tractul intestinal sau la nivel vaginal. Având proprietăți antimicrobiene eficiente în cazul acestei ciuperci microscopice, spirulina este recomandată în tratarea candidozei.
- Energizează organismul – datorită efectului energizant, spirulina poate înlocui cu succes băuturile energizante sau cafeaua.
- Ajută în dietele pentru slăbit – accelerează scăderea în greutate, ajutând la topirea mai ușoară a surplusului de grăsime.
- Sursă importantă și bogată de proteine, vitamine și minerale – spirulina oferă cantitatea necesară de fier, magneziu, calciu, potasiu, crom, fosfor, seleniu, calciu, beta caroten - vitamine care contribuie la sănătatea osoasă, a dinților, părului și a pielii. Beta-carotenul este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și reduce riscurile de îmbolnăvire a organismului (în special de cancer, inclusiv de colon și al tractul gastrointestinal). Ideal pentru tratarea anemiei.
- Previne afecțiunile de la nivelul ochilor – datorită conținutului de vitamina A și substanțe antioxidante, spirulina este recomandată în caz de cataractă, miopie, glaucom și degenerescență maculară.
- Protejează stomacul - având un număr mare de proteine, clorofilă și vitamine și tot potențialul de a neutraliza acidul gastric. Îmbunătățește digestia și vindecă ulcerul și alte afecțiuni ale stomacului.
Spirulina are beneficii uimitoare asupra corpului, este tolerată bine de majoritatea oamenilor și nu are efecte secundare semnificative, cu toate acestea, ea este contraindicată unor persoane:
- Persoanelor care au hiportiroidie;
- Persoanelor care au fenilcetonurie;
- Persoanelor care suferă de boli autoimune;
- Persoanele care au afecțiuni renale trebuie să utilizeze spirulina doar la recomandarea unui medic specialist;
- Copiilor mai mici de 3 ani;
- În cazul copiilor și al femeilor însărcinate, administrarea de spirulină se face tot cu acordul medicului specialist: deoarece studii detaliate legate de efectul consumului de spirulină în sarcină nu există. Specialistul este în măsură să îți explice dacă poți sau nu lua acest supliment.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required