
Baia este încăperea în care se pot aduna multe bacterii, viruși și germeni. Astfel curățenia băii este foarte importantă nu doar pentru aspectul camerei, ci și pentru a evita răspândirea unor viruși sau ciuperci care te pot îmbolnăvi. Faianța este expusă la tot felul de depuneri din cauza aburului, pe cadă și chiuvetă se pot acumula depuneri de săpun, pe oglindă pot apărea pete de apă, de pastă de dinți sau fixativ, iar toaleta este raiul petelor și depunerilor în locuri inaccesibile și greu de curățat. În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi de care trebuie să ți cont pentru a avea o baie igienizată și strălucitoare fără a folosi produse chimice.
Detergenții utilizați
Pentru curățenia, atât a băii, cât și a întregii case cele mai importante sunt produsele pentru menaj pe care le foloseșți. Detergenții și soluțiile convenționale conțin o varietate de ingrediente chimice, ce pot afecta sănătatea ta și a mediului înconjurător. O alternativă extrem de eficientă poate fi utilizarea detergenților bio. Aceștia nu conțin chimicale sau ingrediente periculoase pentru piele sau pentru mediul înconjurător, nu emană vapori toxici și nu conțin parfumuri artificiale. Aromele sunt înlocuite de mirosul natural al elementelor componente - surfactanți din plante și fructe obținute din agricultura biologică certificată. Mai mult decât atât, toți detergenții bio ecologici sunt certificați după standarde riguroase de către Ecocert, AIAB Detergenza, Vegan OK, EcoLogo TM, ICEA, Vegan Society, Austria Bio Garanție, Eticheta Eco Garanție sau Eco Control.
Pregătește-ți spațiul de curățat
În primul rând, pentru a-ți ușura munca pregătește baia înainte de a începe curățenia. Scoate din baie lucrurile inutile sau care ocupă spațiu și care te-ar putea incomoda când faci curat. Aruncă eventualele recipiente golite, gunoiul, periuțele de dinți uzate sau orice alte obiecte de care nu mai ai nevoie. Poți scoate din încăpere mobilierul incomod sau coșul de rufe, astfel încât să poți curăța bine peste tot.
Elimină mucegaiul
Baia este locul unde mucegaiul poate pune stăpânire, datorită umezelii din încăpere. Prezent mai ales în locurile umede, mucegaiul este o ciupercă moale, spongioasă, respingătoare ca înfățișare, de culoare albă, neagră sau verzui-violacee. Ea crește mai ales în locurile neaerisite și întunecoase, unde persistă o atmosferă caldă și umedă. Poți elimina răspândirea mucegaiului cu oțet pentru menaj. Freacă zonele în care s-a format mucegai mai întâi cu o lavetă, înmuiată în oțet. Clătește cu apă curată și un pic de oțet, apoi șterge locul cu o cârpă uscată. Pentru a preveni formarea de mucegai în baie, după ce faci duș neapărat aerisește bine locul. Lasă geamurile deschise, folosește dezumidificatorul sau aerul condiționat. Mucegaiul va fi păstrat la distanţă dacă îţi faci obiceiul de a pulveriza faianţa şi perdeaua de la duş cu oţet, după baie.
Curățarea vasului de toaletă
Pentru a înlătura depunerile de piatră și petele din vasul de toaletă poți turna oțet de jur împrejur. Lasă să acționeze timp de o oră după care freci bine cu o perie și clăteșți cu apă. De asemenea, poți să foloseșți o soluție specială care să te ajute să cureți și să igienizezi eficient și rapid. Folosește tablete de curățare a toaletei care dizolvă murdăria persistentă, au o eficiență maximă de curățare în locuri greu accesibile și oferă prospețime. Produsul este ușor de utilizat - se îndepărtează folia și se adaugă tableta direct în apă. Tab-ul se dizolvă rapid și imediat afișează efectul de curățare efervescent. Lasă cel puțin 30 de minute pentru a acționa după care se clătește. Se poate lăsa vasul peste noapte, asftel se va îndepărta murdăria persistentă și calcarul.
Spală cada și cabina de duș
Pentru îndepărtarea depunerilor de săpun din cadă și din cabina de duș folosește o soluție specială care să conțină oțet și lămâie. Aceste 2 ingrediente cheie te ajută să elimini cu ușurință depunerile. Ca să îți fie și mai ușor, dă drumul la apă caldă un minut înainte, pentru ca aburul să înmoaie depunerile existente. Capul de duș este un loc ideal pentru răspândirea bacteriilor și pentru depuneri minerale care îl pot înfunda în timp. Pentru a-l curăța, amestecă oțet pentru menaj cu apă în părți egale într-o pungă de plastic mai rezistentă, introdu capul de duș în soluție și sigilează punga. Lasă așa peste noapte după care clătește para de duș.
Nu uita de perdeaua de duș
Perdeaua de duș nu are nevoie de o curățare specială. Ea poate fi spălată în mașina de spălat sau manual. Însă pentru a preveni mucegaiul și petele de săpun după ce o cureți poți să o pulverizezi cu o soluție dintr-un amestec din parți egale de apă și oțet.
Curăță chiuveta
Urmele de săpun de pe suprafețele din baie le poți înlătura foarte ușor cu ajutorul unei soluții de curățare acide. Clătește bine suprafața și utilizează mănuși pentru menaj pentru a-ți proteja mâinile.
Oglinda din baie
Oglinda din baie se poate curăța foarte ușor folosind fie o soluție specială de curățat geamuri, fie o soluție diluată făcută din apă și lamâie, oțet sau bicarbonat de sodiu pentru menaj. Petele de grăsime se pot înlătura folosind o soluție din apă cu detergent de vase, șampon sau săpun lichid, însă după acest procedeu trebuie să clăteșți și să ștergi bine oglinda pentru a nu rămâne urme. Poți să previi aburirea oglinzii din baie atunci când faci un duș. Trebuie doar să ștergi oglinda cu puțină spumă de ras. Așteaptă câteva secunde după care șterge suprafața oglinzii cu o cârpă moale sau prosop de bucătărie.
Dulăpiorul de cosmetice
Încearcă să golești periodic dulăpiorul în care ți produsele pentru machiaj pentru a putea șterge mai ușor praful din interior. Curăță rafturile cu o lavetă umedă. Cu această ocazie, poți să faci ordine și să arunci produsele pe care nu le mai utilizezi. Citește și articolul: Ce să faci cu produsele cosmetice expirate sau pe care nu le mai foloseșți ?!
La final curăță și igienizează pardoseala
După ce ai măturat/ aspirat spală pardosela cu o soluție specială bio. Dacă vrei să emani un parfum în încăpere poți să torni în apă de curățat câteva picături de ulei esențial. Trebuie sa știi că podelele, blaturile şi alte suprafeţe din marmură sau altă piatră naturală pot fi deteriorate dacă foloseşti oțet pentru curăţarea lor. Pentru aceste tipuri de suprafețe este nevoie să utilizezi o soluție special destinată acestor tipuri de suprafețe.
Curățarea locuinței nu este o activitate tocmai plăcută, însă schimbă atmosfera din casă. Poți să petreci timpul în căminul tău unde ordinea și aerul proaspăt să îți transmită o stare de bine, căldură, relaxare și energie pozitivă.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required