
Mierea de Manuka este o miere monofloră care provine din nectarul florilor de Manuka – arborele Leptospermum. Mierea de Manuka este originară din Noua Zeelandă și are proprietăți antibacteriene, luptând împotriva microorganismelor nocive rezistente la antibiotice. Grecii, romanii și vechii egipteni foloseau mierea de Manuka în scop terapeutic și cosmetic, iar proprietățile antibacteriene, antivirale și antioxidante specifice acestui produs apicol sunt recunoscute până și în ziua de astăzi.
Beneficiile mierii de Manuka
Mierea de Manuka prezintă un conținut complet și complex de substanțe nutritive, vitamine, minerale, proteine și aminoacizi: glucoză (40%), fructoză (35%), apă, zaharuri, acizi organici, proteine, fermenți, substanțe minerale (calciu, fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, zinc), vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B12, C, K), și alte microelemente. Prin urmare, acest tip de miere are numeroase beneficii:
- luptă împotriva microorganismelor bacteriene și fungice de orice natură. Cercetările au dovedit că mierea de Manuka este eficientă în distrugerea următoarelor microorganisme bacteriene și fungice: Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (Staph infections – infecții de spital), Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac), Methicillin-resistant, Staphylococcus aureus (MRSA - infecții de spital), Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE);
- crește imunitatea întregului organism și este un tonic general - odată ce introduci mierea Manuka în dieta zilnică vei observa și o creștere a rezistenței imunitare la boli;
- este benefic în anemie, avitaminoză, lipsa poftei de mâncare, crește performanța sportivă și oferă energie;
- previne afecțiunile sistemului digestiv: indigestie, dureri de stomac, ulcere, gastrite, ulcer duodenal, sindromul colonului iritabil, gastro-esofagită de reflux, arsuri, calmant gastric, analgezic, antispastic, ușurând digestia și combătând balonarea;
- adjuvant în afecțiuni ale sistemului respirator: răceli, dureri de gât, simptome de gripă, antitusiv, bronhodilatator;
- previne afecțiunile cardio-vasculare fiind un stimulent al activității cardiace;
- oferă calmare psihică, ideal în insomnii și efect afrodisiac - mierea de Manuka conține glicogen, o substanță necesară organismului pentru un somn odihnitor;
- tratează arsurile – mierea are proprietăți vindecătoare, ea tratând arsurile ușoare și diverse lovituri, astfel perioada de vindecare diminuându-se considerabil;
- are grijă de sănătatea dinților – previne cariile dentare și poate trata gingivita;
- reduce inflamațiile – rolul antibacterian al mierii de Manuka a fost atestat și de Național Cancer Institute, care recomandă consumul regulat, după chimioterapie, în cazul pacienților care suferă de cancer esofagian și cancer de stomac;
- scade colesterolul – studiile au arătat că prin înlocuirea zahărului cu mierea, nivelul colesterolului „rău” și a nivelului lipidelor din sânge scade considerabil;
- tratează bolile gastrointestinale – consumul regulat de miere reduce patogenii gastrointestinali și tratează infecțiile cu Salmonella;
- echilibrează aciditatea stomacului, scade refluxul acid, și tratează SIBO (boală bacteriană a intestinului subțire) – pentru reglarea digestiei consumă 1 lingură pe zi ca atare sau dizolvată în ceai;
- protejează colonul – consumul de miere de Manuka poate preveni inflamarea colonului și tratează cu succes problemele celor care suferă de boala Crohn (boală inflamatorie intestinală);
- tratează candida – datorită rolului antibacterian, mierea de Manuka duce la inhibarea dezvoltării ciupercii și grăbește vindecarea datorită proprietăților sale de stimulare a imunității;
- combate infecțiile cu stafilococ – consumul de miere poate să neutralizeze stafilococul auriu datorită rolului antibacterian;
- previne răceala sezonieră – mierea ajută la prevenirea și la tratarea răcelii sezoniere;
- tratează alergiile – datorită rolului antibiotic, antibacterian, și antifungic, combate cu succes alergiile provocate de factori externi;
- calmează durerile de cap – datorită rolului său antiinflamator și a conținutului de magneziu și potasiu mierea ajută la calmarea durerilor de cap;
- utilizată extern, mierea de Manuka are numeroase beneficii pentru piele precum: tratează acneea și cuperoza, calmează eczemele, tratează infecțiile fungice de la nivelul piciorului, susține vindecarea herpesului, ajută la controlul mătreții (Malassezia globosa și Malassezia furfur), reduce procesul de cădere a părului, menține sănătatea și strălucirea fiului de păr, îndepărtează punctele negre, are proprietăți antirid, tratează călcâiele crăpate.
Ce înseamnă MGO de pe eticheta mierii de Manuka?
Mierea de Manuka conține substanțe active care nu se regăsesc în niciun alt sortiment de miere din lume, iar una dintre acestea este metilglioxalul (methylglyoxal), prescurtat MGO. MGO-ul este una din principalele elemente responsabile pentru activitatea antibacteriană a mierii de Manuka. Mierea cu MGO 100+ este recomandată pentru sistemul imunitar în cazul afecțiunilor ușoare și de scurtă durată precum răceli, dureri în gât sau tuse.
Mierea cu MGO 250+ și MGO 300+ sunt recomandate pentru a trata infecții mai puternice, infecții cu microorganisme bacteriene și fungice. Se administrează 2-3 lingurițe de miere pe zi, urmat de un tratament de profilaxie cu 1 linguriță pe zi.
Mierea cu MGO 400+ este recomandată în cazul afecțiunilor acute sau cronice și a unui organism cu o rezistență sporită la tratamente.
Mierea cu MGO 550+ are nivel maxim de activitate și este recomandată infecțiilor foarte rezistente. Aceasta acționează în cazul unor afecțiuni severe.
*Administrarea sortimentelor cu factor puternic (precum MGO 400+ și MGO 550+) se recomandă a fi începută doar la recomandarea unui medic specialist, datorită proprietăților puternice ale mierii. Pentru tratamentele cu miere de Manuka se recomandă realizarea analizelor recomandate de medicul specialist înainte și după 2-3 luni de tratament. Nu înlocuiți tratamentul prescris de medicul specialist cu mierea de Manuka fără o discuție în prealabil cu acesta.
Administrare
Mierea de Manuka se poate consuma 1-2 linguri pe zi ca atare, sau adăugată în ceai, iaurt sau pe pâinea prăjită. Mierea de Manuka nu trebuie amestecată niciodată în băuturi fierbinți, deoarece temperaturile înalte pot distruge o parte din proprietățile și enzimele caracteristice, diminuându-i efectele terapeutice.
- Pentru uz intern: 2-3 linguri pe zi, administrate dimineața și seara înainte de masă.
- Pentru uz extern: se aplică direct pe piele și se utilizează o compresă este zona respectivă.
- Pentru uz cosmetic: se adaugă mierea în măști pentru față și păr.
- Utilizare generală:
+ Prevenție și întreținere: 1 linguriță/zi;
+ Tratament imunitate: 2 lingurițe/zi;
+ Tratamente antibacteriene și fungice: 2-3 lingurițe/zi.
Contraindicații
Deși nu se cunosc efecte adverse în urma consumului mierii de Manuka, totuși se recomandă administrarea mierii cu precauție:
- în cazul persoanelor cu diabet mierea se utilizează în doze mici. Din cauza conținutului natural de zaharuri se recomandă consultarea medicului specialist înainte de începerea tratamentului;
- administrarea sortimentelor cu factor puternic (precum MGO 400+ sau MGO 550+) se realizează doar la recomandarea unui medic specialist, datorită proprietăților puternice ale mierii;
- persoanele alergice la polen trebuie să evite mierea de Manuka și orice alte produse apicole;
- consumul mierii de către femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie realizat sub supravegherea unui medic specialist;
- mierea pentru sugari – este interzisă administrarea de miere copiilor mai mici de 1 an din cauza riscului de botulism infantil;
- mierea conține de obicei în jur de 80% zahăr, dat în principal de glucoză, fructoză și zaharoză, prin urmare este recomandat un aport moderat.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required